RSS

Twitter

Facebook

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Ο Άγιος Φεβρουάριος

  Περίπου 41 χρόνια πέρασαν από μια ιστορική ηχογράφηση. Σαρανταένα χρόνια, όπου ένας λαϊκός τραγουδιστής μας κράτησε (και μας κρατάει ακόμη) συντροφιά. Ένας άνθρωπος που μέσα από την δουλειά του άφησε έντονο και διαχρονικό στίγμα στα ελληνικά καλλιτεχνικά δρώμενα. Ελληνική κληρονομιά. Δεν είναι άλλος
από τον Δημήτρη Μητροπάνο στην πρώτη ηχογράφηση τραγουδιών που γράφτηκαν γι' αυτόν, και τον δίσκο "Ο Άγιος Φεβρουάριος".
    Καιρός που είναι (ο Φεβρουάριος μόλις τελείωσε και ήδη ο ανοιξιάτικος καιρός μας είπε καλημέρα) και με αφορμή την απώλεια του αγαπημένου μας (εθνικού μας, όπως θα έλεγαν κάποιοι) τραγουδιστή τον περασμένο Απρίλη θα κάνουμε μια μικρή μνεία στον Άγιο Φεβρουάριο.
  Σαρανταένα χρόνια λοιπόν (8 Φεβρουαρίου 1972 κυκλοφόρησε) από τον Άγιο Φεβρουάριο. Μουσική Δήμου Μούτση, στίχοι Μάνου Ελευθερίου. Ο πρώτος δίσκος 33 στροφών (τότε υπήρχε βινύλιο... ξέρουν οι παλιοί!) του ερμηνευτή, για τον οποίο ο Δήμους Μούτσης θα πει τότε "Μια στεγνή φωνή-σκέτη, χωρίς πολλά τσαλίμια, ό,τι έπρεπε γι' αυτό που ήθελα σ' αυτά τα τραγούδια.".
  Στις μέρες μας θεωρείται δίσκος σταθμός, κλασσικός στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Βλέπετε ο Δημήτρης Μητροπάνος, άθελά του, γινόταν "εθνικός" ερμηνευτής μιας από τις μεγαλύτερες εθνικές μας τραγωδίες, της Μικρασιατικής καταστροφής. Γνωστός για το ειλικρινές του χαρακτήρος του θα δηλώσει αργότερα "Πιο πολύ σκεφτόμουν το ότι θα ήμουν 4 μέρες εκτός στρατού, παρά τον Άγιο Φεβρουάριο...". Να σημειωθεί εδώ ότι, τελείωσε την θητεία του στην Αλεξανδρούπολη, σε μονάδα χαρακτηρισμένων αριστερών, αφού το αντάρτικο οικογενειακό του παρελθόν ήταν και είναι γνωστό.
  Στο στιχουργικό κομμάτι τώρα, ο Μάνος Ελευθερίου δούλεψε από το 1968 έως το 1970, όπου έγραψε περίπου 30 ποιήματα. Ποιήματα εμπνευσμένα από την Μικρασιατική καταστροφή και τη ζωή του Ελληνισμού της Σμύρνης. Χαρακτηριστικά ο ποιητής-στιχουργός είχε δηλώσει "Του τόνισα (του συνθέτη) όμως, ότι αυτοί οι στίχοι δεν είναι η ιστορία της Σμύρνης, αλλά αναφέρονται σε κάτι οριστικά χαμένο σαν την  Σμύρνη."
Μάνος Ελευθερίου
  Για έναν χρόνο περίπου ο δίσκος δεν πάει καλά. Παρά την μεγάλη διαφήμιση που είχε γίνει και τα "μεγάλα" ονόματα που τον στελέχωναν (Δήμος Μούτσης, Μάνος Ελευθερίου), ο Δημήτρης Μητροπάνος ήταν ακόμα ένας άγνωστος τραγουδιστής... "ένας αδύνατος, σοβαρός κι αγέλαστος, με μεγάλα αυτιά..." όπως θα δηλώσει κάποιος δημοσιογράφος της εποχής. Τότε ήταν λοιπόν που έγινε η ιστορία με τον Κοεμτζή. Ναι, τον γνωστό Νίκο Κοεμτζή! Για την ιστορία, το 1973 καταδικάστηκε για φόνο τριών, ανάμεσά τους δύο  αστυνομικοί, ατόμων και τον τραυματισμό άλλων οκτώ για ασήμαντη αφορμή. Άλλος δημοσιογράφος και συγκεκριμένα ο Δημήτρης Ψαθάς, σε άρθρο του σε εφημερίδα της εποχής συνδέει το τραγούδι του δίσκου "Ο χάρος βγήκε παγανιά" με την υπόθεση Κοεμτζή. Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη φαντασία να καταλάβουμε πως από 'κει και πέρα γίνεται μεγάλος ντόρος κι ο δίσκος παίρνει τα πάνω του.
Δήμος Μούτσης
  Αυτή ήταν η μικρή, αλλά ιστορία σταθμός για το ελληνικό τραγούδι. Ο Μητροπάνος πολλά χρόνια μετά δηλώνει πως "Αν μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιον δίσκο, αυτός θα ήταν "Ο Άγιος Φεβρουάριος"...". Επίσης, ο συνθέτης, Μούτσης, κι αυτός με την σειρά του θα δηλώσει αργότερα "Ο Άγιος Φεβρουάριος είναι ένας συμβολισμός μιας τραγωδίας που περνάμε όλοι κάποτε, αλλά και ο συμβολισμός μιας αναγέννησης που ελπίζουμε ότι κάποτε θα έρθει...". Κλείνοντας, με τα παραπάνω λόγια του συνθέτη, ας ελπίσουμε στην αναγέννηση του έθνους μας μέσα από την τραγωδία στην οποία βρίσκεται τον τελευταίο καιρό... Ούτως ή άλλως, γι' αυτούς που γνώριζαν καλά το ήθος και την στάση του Δημήτρη Μητροπάνου απέναντι στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα, κάτι παρόμοιο θα ευχόταν κι αυτός...! Καλό μήνα και καλή άνοιξη να έχουμε!
  Ας θυμηθούμε, τέλος, τα εννέα κομμάτια του δίσκου, μαζί με το εισαγωγικό και το φινάλε:
  Υ.Γ.: Ο γράφων, κατά την διάρκεια της συγγραφής άκουγε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου